Honden zijn geliefde huisdieren. De zoektocht naar een pup van betrouwbare afkomst in België is moeilijk. Daarom komen mensen helaas nog vaak terecht bij broodfokkers.
Voor broodfokkers gaat de winst boven het welzijn van de kweekteven, pups èn toekomstige eigenaren.
Veel verkopers kopen erg jonge pups in het buitenland, voornamelijk in Oost-Europa (landen van ex-oostblok), waar rabiës (hondsdolheid) nog niet is uitgeroeid.
GEVOLGEN:
Leeftijd
Sinds begin 2015 moeten puppy’s die in Europa worden in- en uitgevoerd, tegen hondsdolheid worden gevaccineerd, en dit op een leeftijd van minimum 12 weken. Daarna volgt nog een verplichte wachttijd van minimaal 3 weken (pas dan is het vaccin actief werkzaam) alvorens de pup mag worden in- of uitgevoerd. Een pup moet dus minstens 15 weken zijn alvorens hij een land mag verlaten. Zowel de kwekers als de hondenhandelaars willen zolang niet wachten, want dat zou te weinig winstgevend zijn, waardoor heel wat veel te jonge puppy’s illegaal worden in- en uitgevoerd. Hun paspoorten worden vervalst met een fictieve geboortedatum, waardoor de pups in hun paspoort ouder worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn.
Vaccinatie
De pups die uit Oost-Europa in ons land (en onze buurlanden) arriveren, hebben meestal wel officiële papieren die aantonen dat ze gevaccineerd zijn, maar dikwijls zijn de gegevens niet betrouwbaar. Daardoor duiken er bij die ingevoerde pups vaak ziektes op (bv. parvo of kattenziekte), die we veel minder zien bij pups die in eigen land worden geboren.
Gezondheid
Pups die worden ingevoerd, zijn vaak niet of slecht gevaccineerd, noch ontwormd. Bovendien hebben ze een lange reis achter de rug, waardoor ze erg verzwakt zijn. Omdat ze dikwijls op te jonge leeftijd bij de moeder zijn weggehaald, hebben de jonge dieren geen goed immuunsysteem en een ontwikkelingsachterstand. Hierdoor kunnen ze ziektes krijgen, die voor een lange (en kostelijke) lijdensweg zorgen en soms dodelijk zijn. Parvo (kattenziekte) en giardia (een parasiet in de darmen) komen bij deze pups vaak voor. Bovendien bestaat de kans dat de pup besmet is met hondsdolheid. Die vreselijke ziekte is besmettelijk voor alle andere zoogdieren, dus ook de mens, en kent een dodelijke afloop voor zowel mens als dier .
Gedrag
De pups zitten opgesloten in kwekerijen en brengen hun eerste levensweken door op een plek waar ze zo goed als geen contact met mensen hebben. Vaak worden ze ook veel te vroeg bij hun moeder weg gehaald. Dat alles kan leiden tot ernstige gedragsproblemen op latere leeftijd, zoals angst of agressie. Ze kunnen mensenschuw zijn en het erg moeilijk hebben met aanpassen. De start van hun socialisatie was niet goed, wat soms onomkeerbaar is en negatieve gevolgen heeft voor het verdere socialisatieproces.
ONZE VERANTWOORDELIJKHEID:
Bedenk dat deze – vaak dieronvriendelijke en gruwelijke – toestanden enkel in stand worden gehouden, als mensen pups bij broodfokkers blijven kopen. De gedachte dat die ene pup wordt gered, is voor veel mensen een reden om hem toch te kopen.
Echter, voor elke pup die wordt gekocht bij een broodfokker, wordt er weer eentje (en zelfs méér) in erbarmelijke omstandigheden naar hier vervoerd.
CONCLUSIE:
Als je een pup koopt, haal je een vriend in huis voor vele jaren. Het is dan ook erg belangrijk dat je, voor je eraan begint, heel goed nadenkt en jezelf goed informeert.
Denk zeker twee keer na als je terechtkomt bij een fokker die meer dan 3 rassen aanbiedt, de pups onmiddellijk beschikbaar stelt of zelfs aan huis levert, als je de moederhond niet te zien krijgt, als de honden er ongezond, angstig, gestresseerd of onverzorgd uitzien, als hun omgeving niet netjes is, en als ze een buitenlands of ongeldig paspoort hebben.
Als je bij een goede kweker een pup koopt, moet je meestal wachten voor je je pup kan meenemen, zelf ook een screening ondergaan en vragen beantwoorden, en mogelijks enkele keren langskomen voor een bezoekje. In ruil krijg je dan een gezonde en goed aangepaste pup, waaraan je veel plezier zult hebben, en ook minder medische kosten en trainingswerk. Dit soort pups zijn bovendien niet altijd duurder! Wees alert, bereid je goed voor en laat je voldoende begeleiden.